Kuvaus

Alicante on Espanjan samannimisen maakunnan pääkaupunki Valencian itsehallintoalueella Välimeren rannalla. Se on tärkeä satamakaupunki ja sieltä kulkee laivayhteys esimerkiksi Baleaareille sekä Oraniin Algeriaan. Alicante on yksi Espanjan nopeimmin kasvavista kaupungeista. Kaupungin asukasluku on noin 337 000 ja metropolialueella Alicante–Elche asuu noin 768 000 ihmistä. Valencian itsehallintoalueen viralliset kielet ovat katalaanin paikallinen murre valencia ja espanja.

Nähtävyydet ja ympäristö
Alicante on kansainvälinen ja moni-ilmeinen kaupunki upeine rantoineen, useine museoineen ja vaikuttavine monumentteineen, joten siellä on paljon nähtävää. Isla de Tabarca on saari, jonka vesialueet on julistettu Välimeren merensuojelualueeksi niiden erinomaisen laadun ja kasviston sekä eläimistön monimuotoisuuden vuoksi. Tabarca on ainoa asutettu saari Valencian alueella ja se sijaitsee suoraan Alicantea vastapäätä. Se oikeastaan enemmän kuin saari, koska se on pieni saaristo, johon kuuluvat myös La Canteran, La Galeran ja La Naon saaret. Aiemmin Tabarca oli turvapaikka berberi-merirosvoille ja kuningas Carlos III toimesta saari linnoitettiin ja sinne rakennettiin pieni kaupunki. Kaupunkia ympäröivät muurit on virallisesti julistettu historialliseksi ja taiteelliseksi paikaksi. Santa Bárbaran linna sijaitsee 166 metrin korkeudessa Mount Benacantililla ja se on yksi Espanjan suurimmista keskiaikaisista linnoituksista. Sieltä on hienot näkymät alas kaupunkiin.

Rakennukset
Alicantessa on paljon näkemisen arvoisia monumentteja ja historiallisia rakennuksia, joista historian kulku on selkeästi nähtävillä. Kaupungintalo rakennettiin 1700-luvulla ja siinä upea julkisivu, jossa on koristeelliset ikkunat ja reunoissa kaksi tornia. Myös sisätiloissa on paljon nähtävää. La Casa Carbonell on yksi Alicanten kauneimmista rakennuksista. Se on rakennettu vuosina 1922-1925 tekstiilialan yrittäjä Enrique Carbonellin toimeksiannosta, joka rikastui merkittävästi ensimmäisen maailmansodan aikana. Mercado Central de Alicante on kauppahalli, joka on rakennettu vuosina 1911-1912. Se on tyyliltään modernistinen ja tiloissa toimii edelleen kauppahalli.

Teatro Principal de Alicante on vuodelta 1847 peräisin oleva neoklassistyylinen rakennus, joka palvelee edelleen teatterina. Sisätilat ovat sen ajan italilaistyyliset ja ne on jaettu selkeästi kolmeen osaan: aulaan, hevosenkengän muotoiseen katsomoon ja näyttämöön. Plaza de Toros Alicante -härkäareena on ollut toiminanassa vuodesta 1847 ja sen on suunnitellut alicantelainen arkkitehti Emilio Jover.

Muita huomionarvoisia Alicanten pitkän historian aikana rakennettuja rakennuksia ovat Palacio Provincial de Diputación de Alicante (maakuntaneuvosto), La Casa de las Brujas (Valencian hallituksen toimitilat), Oficina de Correos (postitalo), ADDA Auditorium (konserttisali), Castillo de San Fernando (linna), Las Cigarreras (kulttuurikeskus) ja Torres de la Huerta (puolustukseen tarkoitettu rakennus).

Uskonnolliset rakennukset
Alicantessa on paljon vanhoja uskonnollisia rakennuksia. Basílica de Santa María on Alicanten vanhin kirkko, jonka alkuperä on 1300-luvulla. Se on rakennettu moskeijan raunioiden päälle. Concatedral de San Nicolás de Bari -katedraali on rakennettu renessanssityylillä vuonna 1600 ja se sijaitsee kaupungin keskustassa. Monasterio de la Santa Faz -luostari on toteutettu barokkityylisesti ja se on vain viisi kilometriä kaupungin rajojen ulkopuolella. Ermita de Santa Cruz -kappeli, sijaitsee El Benacantil vuoren rinteessä Santa Cruzin alueella. Se on rakennettu 1700-luvun lopussa ja on keskeisen paikka pääsiäisen juhlinnassa. Ermita de San Roque kappeli on Alicanten vanhin kappeli. Se rakennettiin vuonna 1559 San Roque -pyhimyksen kunniaksi, joka uhrasi oman henkensä auttaakseen ruttoon sairastuneita 1500-luvun alussa.

Puistot, promenadit ja aukiot
Alicanteen mahtuu useita hienoja puistoja, promenadeja ja aukioita. Explanada de España on merellinen promenadi, joka kulkee rinnakkain satamaan nähden Puerta del Marista Parque de Canalejas -puistoon. Parc El Palmeral -puisto on mukava koko perheen paikka, jossa suuria kävely-, juoksu- ja leikkialueita. Siellä on myös tekojärvi ja tekojokia, joiden yli kulkee puisia siltoja. Paseo de Gómiz -kävelykadun varrella on kivoja ravintolaterasseja, jotka ovat merelle päin. Kansainvälisenä turistipäivänä se on yksi tapahtuman keskipiste.

Parque de Canalejas -puisto on yksi Alicanen tunnetuimmista puistoista. Se on kuuluisa viikunapuistaan, jotka antavat varjoisaa suojaa koko puiston pituudelta. Plaza Portal de Elche -aukio toimi paikkana, jossa tuomiot pantiin täytäntöön vuoteen 1810 asti. Aukiota kutsuttiinkin aiemmin ”hirttoaukioksi”. Tänä päivänä aukio on kaunis paikka viikunapuineen. Plaza de Gabriel Miró -aukio tunnetaan myös nimellä ”postiaukio”, koska postin pääkonttori sijaitsee siellä. Aukio sijaitsee keskeisellä paikalla, hyvin lähellä business-aluetta ja vanhaa kaupunkia.

Plaza de los Luceros on yksi Alicanten tunnusomaisimmista aukioista. Se sijaitsee keskustan sydämessä ja siellä järjestetään joka vuosi suuri papattinäytös, joka liittyy lAlicanten pääfestivaliin, las Hoquerasiin. Parque de Quijanossa on kaunis puutarha ja se onkin Alicanten suosituin puisto. Se on rakennettu vuosina 1855-1857 kuvernööri Trinitario Gonzálezin kunniaksi, joka teki korvaamatonta työtä koleraepidemian aikana vuonna 1854.

Kulttuuri ja gastronomia
Alicanten keittiö perustuu pääosin välimerelliseen keittöön ja siksi kala on tärkeä osa ruokavaliota. Myös riisi on olennainen raaka-aine, joka juontaa juurensa arabien valtakaudelta. Näiden lisäksi Alicanten alueella tuotetaan runsaasti hedelmiä ja kasviksia, koska maaperä hyvin hedelmällinen. Lähes kaikkiin ruokalajeihin yhdistetään myös oliiviöljy.

Yksi suosituimmista ruokalajeista on paella, jossa on riisin kera kanaa ja kania. Paellaan tulevaan oliiviöljyyn sekoitetaan valkosipulia antamaan lisää makua. Mukaan lisätään myös kasviksia ja mahdollisesti mereneläviä koristeeksi. Paellan lisäksi on myös paljon muita riisiruokia ja niitä voi esimerkiksi maistella “arrocerioissa”, ravintoloissa, joka on erikoistunut riisiruokiin. Kuten kaikkialla Espanjassa, myös tapakset ovat hyvä tapa maistella paikallisia herkkuja. Jälkiruokana kannattaa esimerkiksi kokeilla alueella kasvatettuja kirsikoita, appelsiineja ja viinirypäleitä.

Korkeatasoiset raaka-aineet yhdistettynä alicantelaisiin huippukeittiömestareihin ja kokkeihin, ovat tehneet Alicanten ravintoloista johtavia gastronomisia matkakohteita niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.

Urheilu ja rannat
Alicanten miellyttävä ilmasto antaa mahdollisuudet monipuolisiin urheiluharrastuksiin ympäri vuoden. Erilaiset vesiurheilulajit, kuten vesihiihto, purjehdus, sukeltaminen, surffaus ja vesiskootterilla ajaminen ovat suosittuja. Erilaisia veneitä ja vesiurheiluvarusteita pystyy myös vuokraamaan ja lisäksi Alicantessa on neljä purjehdusklubia.

Kaupungissa on avovesi uintikanava nimeltä “Serra Grossa”. Se on hyvin lähellä Postiguetin ja Albuferetan rantoja ja siellä pystyy harjoittelemaan uintia ympäri vuoden. Alicantessa on myös hyvät olosuhteet golfin pelaamiselle. Siellä on kaksi 18 reiän golfkenttää ja kolme lisäkenttää lähialueella.

Alicantessa on paljon rantoja ja ne ovat siistejä, turvallisia, hienohiekkaisia ja kirkasvetisiä. Rannat on jo pitkään palkittu vuosittain kansainvälisellä Blue Flag -sertifikaatilla. Alueen tunnetuin ranta on suuri Playa de San Juan, joka sijaitsee Alicante Golf -kentän lähellä. Calas del Cabo de la Huerta -ranta on rauhallisempi ja siellä on kauniita luonnonelementtejä. Sen vuoksi se on myös hyvä paikka sukellusharrastukselle. Playa de la Albuferetade -ranta sijaitsee kaupungin luoteisosassa Serra Grossa -vuoriston ja arkeologisen alueen, Tossal de Maniseksen välissä. Tämä on paikka, josta Alicanten kaupunki on saanut alkunsa.

Ostosmahdollisuudet
Alicante on monipuolinen ostoskaupunki, jossa on paljon ympäri vuoden auki olevia putiikkeja, tavarataloja sekä toreja. Tarjolla on paikallisia tuotteita sekä kansallisia ja kansainvälisiä tuotteita. Alicanten provinssi on kuuluisa nahkatuotteistaan (kengät, laukut ja muut oheistuotteet) sekä laadukkaista sisustustavaroistaan (matot, korityöt ja perinteinen keramiikka).

Ruoka- ja viinituotteista kiinnostuneille Alicante tarjoaa tyypillisiä paikallisia gastronomiatuotteita, kuten viinejä, suklaita, taateleita, nougatia, ja perinteisiä jäätelöitä. Myös säilykkeet ja suolatut tuotteet kuuluvat paikallisiin ruokatuotteisiin.
Alicanten provinssi on myös tunnettu paikallisesti valmistetuista leluista ja nukeista. Ne ovat maailmanlaajuisesti tunnettuja vientituotteita. Myös ulko- ja sisätoreilta löytyy tuotteita laidasta laitaan, kuten elintarvikkeita, juomia, vaatteita, kenkiä ja käsitöitä. Hinnat ovat kohtuullisia ja eri torit ovat auki omina tiettyinä viikonpäivinään.

Tapahtumat
• Carnaval, El Sábado Ramblero - suuri karnevaalitapahtuma, jota varten pukeudutaan naamiaisasuihin (helmikuu-maaliskuu)
• Fogueres de Sant Joan – espanjalainen juhannusjuhla (kesäkuu)
• Semana Santa – pääsiäinen (maaliskuu-huhtikuu)
• Moros y Cristianos - maurien ja kristittyjen yhteiseen historiaan liittyvä juhla (heinäkuu-elokuu)
• La Navidad – joulun ajan tapahtumia ja juhlallisuuksia (joulukuu-tammikuu)
• La Romería de Santa Faz- perinteinen pyhiinvaellus Alicanten keskustasta Santa Faz -luostarille (huhtikuu-toukokuu)

Suljettu nyt
Aukioloajat tänään: 10:00 - 18:00
 • Maanantai

  10:00 - 18:00

 • Tiistai

  10:00 - 18:00

 • Keskiviikko

  10:00 - 18:00

 • Torstai

  10:00 - 18:00

 • Perjantai

  10:00 - 18:00

 • Lauantai

  10:00 - 18:00

 • Sunnuntai

  10:00 - 14:00

 • 3.12.2022 06:51 paikallista aikaa

Sijainti

Mlle. Levante, 6, 03001 Alicante (Alacant), Alicante, España

Yhteydenotto