Kuvaus

Nimi Antequera tulee iberialaisesta sanasta antikaria, joka tarkoittaa ”ison kalkkikiven edessä”. Sillä viitataan kaupungin sijaintia La Peña de los Enamorados -vuorta ja El Torcal kalkkikivimuodostelmaa vastapäätä. Noin 40 000 asukkaan Antequera sijaitsee keskeisellä paikalla Málagan provinssissa. Sieltä on noin 50 km Málagaan, noin tunnin matka Granadaan, Córdobaan ja Sevillaan sekä lyhyt matka Costa del Solin rannoille. Antequera haluaa tulla esille lemmikkiystävällisenä kaupunkina ja sillä on aatetta varten erityinen kampanja, johon voi tutustua tarkemmin kaupungin www-sivuilla.

Antequeran Dolmenit – Unescon maailman perintökohde
Antequerassa on mahdollista päästä näkemään jotain ainutlaatuista, koska Antequeran Dolmenit pääsivät vuonna 2016 Unescon maailmanperintöluetteloon. Paikka muodostuu kolmesta kulttuurillisesta kohteesta; Dolmen de Menga, Dolmen de Viera ja Tholos de El Romeral monumenteista. Tämän kokonaisuuden katsotaan olevan ensimmäinen harkittu yhdistelmä megaliittisen arkkitehtuurin ja maisemoinnin välillä eurooppalaisessa esihistoriassa neoliittisella aikakaudella. Näitä kolmea monumenttia käytettiin rituuali- ja hautajaistarkoituksessa.

Dolmen de Menga rakennettiin noin 6000 vuotta sitten. Se on katettu pylväskäytäväinen hautakammio, joka on rakennettu suurista pystysuuntaisista ja vaakasuuntaisista kivistä, jotka muodostavat sisäänkäynnin, käytävän ja suuren hautakammion. Dolmen de Viera on noin 4500 vanha ja se sijaitsee Dolmen de Mengan vieressä. Se on hautakäytävä, joka on rakennettu kivipaaseista ja yläkivistä ja sen sisäänkäynti on auringonlaskun suuntaan päiväntasauksen aikana. Tholos de El Romeral on noin 3800 vuotta vanha hautakammio, jolla on niin sanottu tekokupoli. Sisällä syvimmässä kammiossa on tekokupolikatto, jota ei voi nähdä ulkopuolelta. lltapäivisin, talvipäivän seisauksen aikaan, aurinko paistaa suoraan takakammion takaseinään.

Hautakammioihin ja niissä suoritettuihin riitteihin liittyvät hyvin läheisesti niiden lähiympäristössä sijaitsevat kalliomuodostelmat El Torcal ja La Peña de los Enamorados. El Torcal on kalkkikivimuodostelma, josta vesi ja tuuli ovat ajan saatossa muokanneet suuria kiviveistoksia. Se on peräisin jurakautisesta merenpohjasta ja on noin 150 miljoonaa vuotta vanha. La Peña de los Enamorados (rakastavaisten kallio) on kallio, jolla on erikoinen muoto. Nimen taustalla on vanha tarina rakastavaisista, jotka hyppäsivät kalliolta alas saadakseen olla ikuisesti yhdessä.

Muita nähtävyyksiä
El Caminito del Rey (kuninkaan polku) -silta rakennettiin vuonna 1905 sähköyhtiön toimesta, jotta pystyttiin kulkemaan kahden tekoaltaan väliä. Näkymät sillalta olivat niin upeat, että pian vierailijat alkoivat myös kulkea sitä pitkin.

Antequeran Ciudad Monumental on vanhempi kaupunginosa, jossa on paljon historiallista nähtävää. Yksi nähtävyyksistä on arabien rakentama Alcabazan linnoitus, jota hallitsee kaksi tornia. Linnoitukseen kuuluu myös Puerta de la Villa (kaupungin portti), joka on tänä päivänä nimeltään Arco de los Gigantes (jättiläisten kaari), de Postigo de la Estrella (tähtien portti) ja Puerta de Málaga (Málagan portti).

Kun kristityt syrjäyttivät arabit vallasta, alkoi loiston aika, jolloin rakennettiin paljon arkkitehtuurisesti kauniita rakennuksia. Niihin kuuluvat kirkot, luostarit ja palatsit, joista yksi, Real Colegiata de Santa María la Mayor, luetaan Andalucian ensimmäisiin renessanssi-kirkkoihin. Barokkiarkkitehtuuria edustavat kirkot San Juan de Dios, Los Remedios sekä Belén-luostari. Museo de la Ciudad de Antequera (MVCA) on paikka, joka kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Siellä on mahdollisuus kokea Antequeran historia alkuajoista tähän päivään asti.

Ciudad modernassa (moderni kaupunginosa) on nähtävillä erikoisia rakennuksia, joiden rakentaminen on alkanut 1800-luvulla. Sieltä löytyvät esimerkiksi Plaza de Toros (härkätaisteluareena), la Casa de los Serrailler, El Teatro-Cine Torcal, La Caja de Ahorros (pankkirakennus) ja Mercado de Abastos (kauppahalli).

Luonto ja liikunta
Antequeran luonto on kiehtova, koska siellä on paljon vaikuttavia kohteita, kuten El Torcalin alue, Río de la Villa -joen alkulähteet, Chorron tekoaltaat ja la Laguna de Fuente de Piedra -järvi, jossa pesii Iberian niemimaan suurin flamingo yhdyskunta. Luontoturismi on nykyään alueella ja hyvin suosittua ja se sopii kaikenikäisille seikkailijoille. Sitä voi harrastaa esimerkiksi käymällä Antequeran Lobo Parkissa (Susi-puisto), jossa pääsee tutustumaan susien elämään pyöräilemällä, ratsastamalla, patikoimalla tai melomalla. Kiertueen voi tehdä myös maastoautolla.

Antequeran kaupunki panostaa urheiluun ja siellä onkin Andalucian paras yleisurheilun sisähalli. Kaupungissa on järjestetty huipputason urheilutapahtumia, muun muassa käsipallossa, sisäjalkapallossa, pöytätenniksessä, pyöräilyssä ja golfissa. Korkean luokan tilat ja tapahtumat tarjoavat mahdollisuuksia ja kokemuksia myös matkailijalle tai kaupungissa pidempään viipyvälle.

Ruokakulttuuri
Antequerassa on lähialueen raaka-aineisiin ja omaperäisyyteen perustuva herkullinen ruokakulttuuri. Tyypillisimpiä ruokia ovat mollete (arabi-tyylinen leipä), porra (kylmä, tomaattinen keitto), pio (eräänlainen salatti, jossa on appelsiinia ja turskaa). Tunnettuja ovat myös ajoblanco (valkosipulista ja mantelista tehty keitto), pimenton (eräänlainen gazpacho), gazpachuelo (eräänlainen lämmin majoneesikeitto) ja migas (paistettu leipä). Jälkiruokiin kuuluu bienmesabe-leivonnainen, jossa on jauhettua mantelia, keksiä ja spagettikurpitsaa.

Tapahtumat
• Semana Santa antequerana – pääsiäiseen liittyviä tapahtumia (maalis-huhtikuu)
• Real Feria de Agosto – perinteinen feria, jossa on paljon erilaisia tapahtumia (elokuu)
• Agrorant y de Feria de Primavera – monipuolinen maatalousnäyttely, johon liittyy lisäksi konsertteja, flamenco-esityksiä ja erilaista toimintaa lapsille (keväällä)
• Luz de Luna – historiaan, taiteeseen ja arkkitehtuuriin liittyvä iltaisin ja öisin toteutettava tapahtuma (kesäkuusta syyskuuhun)

 

Suljettu nyt
Aukioloajat tänään: 10:00 - 14:00
 • Maanantai

  09:00 - 18:30

 • Tiistai

  09:00 - 18:30

 • Keskiviikko

  09:00 - 18:30

 • Torstai

  09:00 - 18:30

 • Perjantai

  09:00 - 18:30

 • Lauantai

  09:00 - 18:30

 • Sunnuntai

  10:00 - 14:00

 • 4.12.2022 00:32 paikallista aikaa

Sijainti

Calle Encarnación, 4, Antequera, España

Yhteydenotto