Kuvaus

Matkailijoiden suosima, noin 70 000 asukkaan Benidorm, sijaitsee Alicanten provinssissa, Valencian autonomisella alueella Välimeren rannalla. Turismilla on kaupungissa pitkät perinteet, ja se onkin yksi Espanjan tunnetuimmista turistikohteista rantojensa ja vireän yöelämänsä ansiosta. Benidormin erikoisuus on suuri pilvenpiirtäjien määrä. Niitä on eniten koko Espanjassa ja toiseksi tiheiten koko maailmassa heti New Yorkin jälkeen. Ajanvietettä on tarjolla kaikille ikäryhmille ja kaiken suuruisille matkabudjeteille.

Historia
Benidormissa on todennäköisesti ollut pienimuotoista asutusta jo 3000-luvulla eaa., koska alueelta on löydetty jälkiä roomalaisista. Kuitenkin vasta maurien saapuessa, paikallinen väestö alkoi kasvaa. Kristitty kuningas Jaakko I (Aragonia) valloitti alueen 1245. Seuraavat vuosisadat olivat haastavia jatkuvien mereltä tulleiden hyökkäysten takia, joita ottomaanit ja merirosvot tekivät. 1600-luvulla olosuhteet kuitenkin paranivat, koska vuonna 1666 Benidormiin rakennettiin edistyksellinen kastelujärjestelmä, jolla vettä saatiin kanavoitua tehokkaasti alueelle.

1700-luvulle tultaessa benidormilaiset kalastajat olivat kuuluisia ja haluttuja ympäri Espanjan ja jopa ulkomaillakin. Menestyksekäs kalastus yhdessä kehittyneen maanviljelyksen kanssa, auttoivat vahvan paikallistalouden luomisessa. Alueelle lisää varakkuutta toi myös kasvava rannikkoliikenne ja Benidormista tuli tukikohta merikapteeneille ja laivojen rakennukselle. Vuonna 1952 kalastuselinkeino alkoi heikentyä ja siksi kaupungin päättäjät hyväksyivät useita uusia turistimarkkinoiden kehityssuunnitelmia. Nykyään Benidormissa onkin noin viisi miljoonaa turistivierailua vuodessa.

Kiinnostavia nähtävyyksiä
Benidormissa on paljon mielenkiintoista nähtävää pidemmäksikin aikaa. Torre Punta del Cavall on vahtitorni, joka rakennettiin 1500-luvulla. Sen tarkoituksena oli merirosvojen hyökkäyksien havaitsemisen ja niiden torjuminen. Torni sijaitsee Punta del Cavallissa, Sierra Heladan luonnonpuistossa. Luonnonpuisto on ainutlaatuinen 5000 hehtaarin kokoinen suojeltu rannikkoalue, jolla on 300 metrin korkuiset kallioalueet, dyynejä sekä pieniä saaria, joihin linnut tulevat pesimään. Lisäksi alueella on kaksi mikro-kasvillisuusaluetta, yksi maalla ja yksi meressä. Tossal de la Cala on arkeologinen kohde, joka sijaitsee 100 m korkealla mäellä. Sieltä on löytynyt roomalaisen kulttuurin arkeologisia jäänteitä toiselta ja ensimmäiseltä vuosituhannelta ennen ajanlaskun alkua. Tossal de la Cala toimi osana roomalaisten rannikkoalueen puolustuslinnakeketjua. Tänä päivänä se on museoitu ja siellä voi vierailla viikon jokaisena päivänä.

El Mirador de la Punta del Canfali on upea näköalapaikka suurella kalliolla, joka erottaa kaksi rantaa. Sitä kutsutaan Välimeren parvekkeeksi ja se on Benidormin tunnetuin ja ikonisin nähtävyys. Iglesia de San Jaime y Santa Ana -kirkko sijaitsee vanhassa kaupungissa Canfali mäen päällä. Se on neoklassinen rakennus, joka on rakennettu 1700-luvulla. Kirkon sisällä pienessä kappelissa on Virgen del Sufragion, Benidormin suojelupyhimyksen pieni puinen patsas.
Isla de Benidorm -saari on sukeltajan ja kalastajan paratiisi sekä lintujen ja merenalaisen kasviston ja eläimistön tarkkailupaikka. Öisin saari on autio, koska siellä ei ole asukkaita, mutta päivisin, erityisesti kesällä, siellä on paljon matkailijoita.

Kulttuuri
Benidormin yksi keskeinen kulttuurinähtävyys on Parque de L'Aigüera, jonka on suunnitellut arkkitehti Ricardo Bofill. Se on pitkänmallinen neoklassistyylinen vihreä puisto, joka erottaa vanhan kaupunginosan uudemmasta kaupunginosasta. Puiston kahta ulkoilmateatteria käytetään esityksiin ja kulttuuritapahtumiin pääosin kesäisin. Puisto päättyy härkätaisteluareenaan ja huvipuistoalueeseen, joissa järjestetään erilaista tapahtumia ja juhlia.

Benidormin historia on kulttuuria. Monilla merkittävillä maamerkeillä ja monumenteilla, jotka voi nähdä kävelemällä Benidormissa, on historiallinen ja kulturaalinen osatekijä. Osa urbaania kulttuuria on myös kaupungille luonteenomainen pilvenpiirtäjä-siluetti. Benidormissa on lisäksi paljon taidenäyttelyitä, joissa on esillä maalauksia, veistoksia ja valokuvia. Kulttuuritapahtumia järjestetään tiheästi ympäri vuoden.

Urheilu ja vapaa-aika
Benidorm tarjoaa paljon viihdyttävää vapaa-ajan toimintaa laidasta laitaan, niin perheille, nuorille, ryhmille kuin pariskunnillekin. Rajumpia harrasteita ovat Paintball, maastoautoajelut, riippuliito, korkealla sijaitsevat esteradat ja kiipeily. Hevosharrastajille on tarjolla ratsastusta, kouluratsastusta ja pitkänmatkan ratsastusta upeissa maisemissa. Perinteisempiä harrasteita ovat golf, jota varten on kolme korkeatasoista kenttää ja lisäksi löytyvät tarvittavat palvelut myös tennikselle, paddlelle, squashille, yleisurheilulle, kori-, lento- ja käsipallolle sekä petanqulle ja jalkapallolle.

Benidormissa on lisäksi uskomattoman monipuolinen tarjonta teemapuistoja. Aqualandia ja Aqua Natura Benidorm ovat vesipuistoja, joissa voi viettää koko päivän. Tai päivän voi yhdistää vierailuun eläinpuisto Mundomarissa. Terra Mitica on huvipuisto, jossa voi mennä Euroopan pisimmän puusta rakennetun vuoristoradan kyytiin. Toisentyyppisenä vaihtoehtona on Terra Natura, jossa on mahdollista tutustua yli 200 eläinlajiin, joista 50 ovat uhanalaisia.

Ostosmahdollisuudet
Benidormia voisi kutsua ostosparatiisiksi meren rannalla. Benidormissa on paljon liikkeitä, joissa on hyvä valikoima erilaisia tuotteita kaikkiin tarpeisiin. Tarjolla on valtava määrä muun muassa vaate-, kenkä-, matkamuisto-, koru- ja laukkuliikkeitä, jotka ovat kesällä avoinna myöhään. Benidormissa on myös kivoja toreja, joista voi löytää mitä epätavallisimpiakin tavaroita. Torimyyjien kanssa hinnoissa on aina neuvotteluvaraa, ja tinkaamalla voi onnistua tekemään edullisia ostoksia.

Benidormin kolme toria ovat Mercadillo de Foietes, Mercadillo Pueblo ja Mercado El Cisne. Mercadillo de Foietes sijaitsee Foieteksen urheilukeskuksen vieressä. Se on kaupungin järjestämä tori aina keskiviikkoisin klo. 8.00-13.30. Mercadillo Pueblo sijaitsee Avenida de L'Admirall Bernat de Sarriàlla ja se on joka keskiviikko ja sunnuntai klo 8.00-13.30. El Cisne -tori on antiikkitori ja se sijaitsee Benisolin leirintäalueen lähellä. Torilla voi myös nauttia live-jazz-musiikista erilaisten soittajaryhmien esittämänä.

Yöelämä
Benidormin yöelämä on maailmankuulu ja siellä on noin 160 yökerhoa ja disco-pubia. Ne sijoittuvat pääsiassa neljälle eri alueelle, joita ovat paseo de Levante, vanha kaupunki, calle Esperanto -katu ja la Nacional 332 -tie. Suosittu, hieman erityyppinen alue on “zona inglesa”, “englantilaisten vyöhyke”, jossa ovat kadut nimeltään Gerona, Ibiza, Mallorca ja Lontoo. Siellä on paljon yökerhoja, jossa tarjotaan olutta ja siideriä ja joissa voi kuunnella viimeisimpiä hittejä sekä live-musiikkia. Tälle alueelle kokoontuu paljon myöhään aamutunneille juhlivia turisteja monista eri maista.
Benidorm Palace on paikka, jossa järjestetään erilaisia maailmanluokan tanssi- ja muita viihde-esityksiä. Esitysten kesto on noin kaksi tuntia ja niitä seuratessa voi samalla nauttia illallista.

Gastronomia
Benidormilainen keittiö on kehittynyt pitkällä aikavälillä perinteiden ja muiden kulttuurien, kuten arabien ja satamassa pysähtyneiden kauppiaiden vaikutteiden yhdistelmäksi. Tyypillisimpiä ruokia ovat mullo, kurpitsariisi, perinteinen kalapata, riisi anjoviksen ja pinaatin kera ja pebrot (kala-paprika ruoka). Jälkiruokia ovat esimerkiksi bataattileivonnaiset ja San Blas -pullat. Hyvin suosittuja ovat myös erilaiset Tapas-baarit ja niitä Benidormissa onkin runsaasti. Tapakset ja vartaat on mukava nauttia hyvän viinin kanssa. Lisäksi Benidormissa järjestetään vuosittain paljon ruokatapahtumia, joissa on tarjolla paikallisia erikoisuuksia.

Rannat
Hieno kultainen hiekka, läpinäkyvä merivesi ja puhtaat rannat ovat Benidormin rannikon tavaramerkki. Rannikon pohjoispäässä on kaksi pientä lahtea (Cala del Tio Ximo ja la Cala Almadrava), jotka sopivat hyvin sulkeltamiseen tai rauhalliseen uimiseen. Rantakadun varrella sijaitseva Playa de Levante on vilkas ja suosittu ja se on auki ympäri vuoden. Satamasta etelään on upea Playa de Poniente -ranta, jossa on huippupalvelut ja koko päivä auringonpaistetta sekä kesäisin että talvisin. Vanhan kaupungin alueella, Canfali-mäen suojassa on pieni, lahdessa sijaitseva Cala de Mal Pas -ranta.

Tapahtumat
• Festival de la Canción de Benidorm – vuonna 1959 ensimmäisen kerran vietetty musiikillinen juhla, jonka keskiössä on Benidormin ja kansallisen musiikin juhliminen (tammikuu)
• Fiestas de San Antonio Abad en Benidorm – juhla eläinten pyhimyksen, San Antonio Abadin kunniaksi (tammikuu)
• Fallas – Valencian alueen suuri ja mielenkiintoinen monipäiväinen juhla, joka sai alkunsa vanhan puusepän perinteestä, jolla oli tapana polttaa puupaloja kevään saapumisen kunniaksi (maaliskuu)
• Virgin del Carmen – juhla Carmen-neitsyen kunniaksi (kesäkuu)
• Hogueras de San Juan – espanjalainen juhannusjuhla (kesäkuu)
• Low Festival – jokavuotinen musiikkifestivaali (heinäkuun viimeinen viikko)
• Moros y Cristianos – maurien ja kristittyjen yhteiseen historiaan liittyvä juhla (lokakuu)
• Festes del Roser – juhla Rosario -neitsyen kunniaksi (lokakuu)

Sulkeutuu 30 minuutin päästä
Aukioloajat tänään: 09:00 - 21:00
 • Maanantai

  09:00 - 21:00

 • Tiistai

  09:00 - 21:00

 • Keskiviikko

  09:00 - 21:00

 • Torstai

  09:00 - 21:00

 • Perjantai

  09:00 - 21:00

 • Lauantai

  10:00 - 17:30

 • Sunnuntai

  10:00 - 17:30

 • 21.6.2024 20:31 paikallista aikaa

Sijainti

Plaza de Canalejas, 1, Benidorm, España

Yhteydenotto