Kuvaus

Elche on noin 230 000 asukkaan kaupunki Alicanten provinssissa ja se sijatsee noin 30 km Alicanten kaupungista lounaaseen. Kaupungin keskusta on noin 15 km päästä Välimeren rannikosta. Elche on Espanjan kenkäteollisuuden keskus ja siellä sijaitsee myös Alicanten provinssin päälentokenttä. Kaupunki tunnetaan myös suuresta palmumetsästä, joka on määritelty Unescon Maailmanperintökohteeksi.

Historia ja kulttuuri
Kävelemällä Elchen historiallisen keskustan katujen ja aukioiden läpi, näkee monumentaalisia rakennuksia eri aikakausilta, kuten kirkkorakennus Basílica de Santa Marían, elokuvateatteri Alcázar de la Señorían, linnoitus Torre de la Calahorran, Convento de la Merced -luostarin ja kaupungintalon. Historiallisten rakennusten seassa on myös uudempaa rakennustuotantoa ja huomattava määrä kiinnostavia museoita.

Elchen alueella on aikojen saatossa asunut useita erikansoja. Ensimmäiset jäljet ovat neoliittiselta kaudelta, 5000 vuotta eaa. Muinaishistorian loistokkainta aikaa oli iberialaisten ja roomalaisten ajanjakso 500-luvulta eaa. 300-luvulle asti. , jolloin rakennettiin upeita temppeleitä ja patsaita. Useiden Ranskan, Saksan ja Bysantin hyökkysten jälkeen, kaupunki siirtyi länsigoottien valtaan noin 400-luvulla.

Seuraavaksi alueen ottivat haltuunsa Egyptistä lähtöisin olevat arabit ja he perustivat 800-900 luvulla alueelle kaupungin nimeltä Ils. Ils suojattiin muurilla, josta Torre de la Calahorra -torni on säilynyt tähän päivään asti. Arabien valtakautena maanviljely ja kehittyi ja sitä myöten myös kauppa ja talous sekä sosiaalinen hyvinvointi. Tästä on esimerkkinä 1100-luvun arabi kylpylät kaupungin keskustassa. Elchen arkeologisessa ja historiallisessa museossa (MAHE), on mahdollista nähdä kaupungin kokonaisvaltainen kehitys ja sen eri vaiheet.

Unescon Maailmanperintökohde, Elchen palmumetsä on 400-vuoden arabihallinnon taidonnäyte. Se osoittaa, että jo silloin maata on osattu käyttää optimaalisesti ja myös luoda kastelujärjestelmä kuumiin ja kuiviin olosuhteisiin. Museo del Palmeral tarjoaa vieraille mahdollisuuden tutustua palmumetsän perinteiseen kastelujärjestelmään ja tuotantoon. El Centro de Cultura Tradicional Museo Escolar de Pusol -kultturikeskus esittelee kokoelman muistoja ja esineitä sekä esimerkkejä vanhoista taidoista, kuten maataloustyöstä, kaupankäynnistä, vapaa-ajan aktiviteeteista ja tavoista 1900-luvun Elchessä ja sen lähiympäristössä. El Museo de Arte Contemporáneo (MACE) – Nykytaiteen museo, joka sijaitsee El Ravalin kaupunginosan pääaukiolla, esittelee laajasti espanjalaista avant-garde taidetta 1900-luvulta. Samassa kaupunginosassa on myös el Museo Paleontológico (MUPE), jossa on Elchen alueen fossiileja ja löydetyistä luista koottuja dinosauruksia.

Luonto
Elchen alue tarjoaa vierailjoille erilaisia maisemia ja maastoja kolmessa eri ekosysteemissä: mäet ja vuoret sisämaassa, hiekkadyynit rannikolla sekä tyypilliset Välimeren kosteikot kahden muun alueen välissä.

Parque Natural El Hondo -luonnonpuisto sijaitsee Elchen ja Crevillentin välissä. Luonnonpuisto koostuu useista laguuneista, joista kaksi suurinta ovat 450 hehtaarin Levante ja 650 hehtaarin Poniente. Näiden kahden laguunin vesi tulee Segura-joesta. Alueen kasvillisuus kostuu lähinnä meri-laventeleista, suopakilokeista ja suolayrteistä. Eläimistöön kuuluu ankeriaita, mulloja, rapuja ja turkoosikillinen. Parhaiten luonnonpuisto tunnetaan kuitenkin linnuistaan, joista näkyvimmät ovat marmorisorsa ja valkopääsorsa. Muita lintulajeja ovat muun muassa eri harakkalajit, avosetti, pitkäjalka, pääskykahlaaja ja nokikana. Puiston petolintuja ovat sääksi, suohaukka ja kiljukotka. Luontoa ja lintuja voi tarkkailla helposti erilaisia kävelyreittejä kulkemalla tai asettumalla sitä varten rakennettuihin tarkkailupisteisiin.

Parque Natural de las Salinas -luonnonpuisto sijaitsee Elchen El Pinetin alueella. Se koostuu suolafarmeista, suola-altaista, rantakosteikoista, rannoista ja dyyneistä. Kasvillisuuteen kuuluu suolayrtti, meri-laventeli, villi munakoiso ja ikiviuhko. Eläimistöstä näkyvimpiä ovat flamingot, joiden yhdyskunnassa saattaa välillä olla jopa yli 8000 yksilöä. Muita lintuja ovat esimerkiksi haikarat ja erilaiset sorsalajit.

Paraje Natural del Clot de Galvany -luonnonpuisto on kosteikko, joka muodostaa sarjan lampia Elchen Balsaressa ja yhdistyy Carabassin hiekkadyyneihin ja mäntymetsään. Clot de Galvany vaurioitui vakavasti 1970-luvulla kun alueella tehtiin viemäröintitöitä. Eräs rakennuttaja yritti kuivattaa kosteikon tehdäkseen tilalle tekojärven. Julkinen painostus kuitenkin pelasti se tuholta ja alue on siitä lähtien ollut kaupungin hallussa. Clot de Galvanyssa on omalaatuinen ruohotasanko, jota hallitsee espartoheinä ja meri-laventeli. Lampien ympärillä on vihvilää ja lammissa meriheinää ja vidoja. Kuivemmalla maalla on havupuita, orapihlajaa, mastiksipistaaseja, efedratikasveja ja palmettoja. Eläimistöön kuuluu uhanalaisia lajeja, kuten marmorisorsa, valkopääsorsa ja ruskosotka. Muita lajeja ovat jalohaikara ja kattohaikara. Clot de Galvanyssa voi liikkua erilaisia rakennettuja reittejä pitkin sekä seurailla lintuja tarkkailupisteistä.

Urheilu ja vapaa-aika
Elchen alue on ollut monien huippu-urheilutapahtumien keskus ja siellä on hyvät tilat ja sääolosuhteet monien lajien harrastamiselle. Näitä ovat esimerkiksi yleisurheilu, pyöräily, vesiurheilulajit, jalkapallo, golf, uinti, padel, tennis ja squash sekä erilaiset ampumaljit. Elcheen ja sen lähiympäristöön suuntautuukin paljon urheiluturismia ja myös ammattilaisurheilijat harjoittelevat siellä kilpatasoisten ja monipuolisten urheilutilojen vuoksi.

Hyvien urheilumahdollisuuksien lisäksi Elche tarjoaa paljon muitakin vapaa-ajanviettotapoja. Elchen rannikolla voi harrastaa sukellusta ja nähdä vedenalaista elämää lähietäisyydeltä. Päiväkävelyn voi suunnata vaikka Palmumetsän kävelyreitille, havupuumetsään, rannoille tai puistoihin. Luontoon pääsee myös menemällä alueen luonnonpuistoihin, jossa voi vaikka tarkkailla lintuja. Jos kaipaa eksoottisempaa tapaa tutustua Elchen seudun nähtävyyksiin, voi niiden yli lentää kuumailmapallolla. Päivän voi myös viettää kirahvien, elefanttien ja merileijonien kanssa Rio Safari de Elche -puistossa, joka on erikoistunut eksoottisten eläinten huolenpitoon ja kasvattamiseen. Viileämpää tekemistä kaipaavat voivat luistella jääkaukalossa, joita on Elchessä kaksi.

Gastronomia
Elchellä on myös paljon annettavaa gastronomian osa-alueella, jossa hyödynnetään paikallisia tuotteita. Runsaat hedelmäpuutarhat ja rannikon läheisyys ovat vaikuttaneet voimakkaasti paikalliseen ruokakulttuuriin. Arroz con costra (munariisi), on parhaiten tunnettu ruokalaji Elchessä, mutta myös kani-etana paella ja “Puchero con pelotas” (eräänlainen lihapullapata), ovat erittäin maukkaita. El hondon mullokala valkosipulimajoonesilla ja rannikon muut merenelävät ovat myös kokeilemisen arvoisia.

Jälkiruuaksi sopivat hyvin paikalliset hedelmät (esim. taatelit, viikunat ja granaattiomenat) ja lisäksi perinteinen “Tortada de Elche” (mantelikakku) ja kuivatut viikunat. Perinteisiä juomia ovat ”Cantueso” (timjamilikööri), ”Paloma” (anislikööri liuotettuna veteen sitruunan ja sokerin kera) sekä taatelilikööri.

Hyviä ruokapaikkoja löytyy kaupungin ravintoloista, mutta myös Elcheä ympäröiviltä alueilta. Ravintoloissa tarjotaan konseptista riippuen perinteistä Välimeren alueen, kansainvälisen keittiön ja myös tämän hetken trendien mukaista ruokaa. Lisäksi on paljon mielenkiintoisia tapas-paikkoja, joissa on mahdollista nauttia ainutlaatuisista raaka-aineista valmistettuja tapaksia. Elchestä voi myös ostaa monia korkealaatuisia gastronomisia tuotteita. Suosituimpia niistä ovat tuoreena poimitut taatelit Palmumetsästä. Gastronomisia tuotteita myydään myös perinteisillä toreilla, maatilatoreilla ja luomumaatilatoreilla.

Tapahtumat
• Semana Santa – pääsiäisajan tapahtumia (maaliskuu/huhtikuu)
• Moros y Cristianos – maurien ja kristittyjen yhteiseen historiaan liittyvä juhla (elokuu)
• Nit de l’Albà – näyttävä ilotulitejuhla Virgen de la Asunción -neitsyen kunniaksi (elokuu)
• La Roà – energinen koko yön kestävä juhla, jossa ravintolat ja baarit tuodaan kadulle (elokuu)
• El Misteri d’Elx – keskiaikaan juontava uskonnollinen ja teatraalinen esitys laulusta, jossa kerrotaan kuolemasta, ylösnousemuksesta ja Neitsyt Marian kruunauksesta (elokuu)
• Festival Medieval – keskiaikainen festivaali (lokakuu/marraskuu))
• Venida de la Virgen – juhla Elchen suojeluspyhimyksen Virgen de la Asunciónin kunniaksi, jonka odotetaan ilmestyvän merestä (joulukuu)

Suljettu nyt
Aukioloajat tänään: 10:00 - 14:00
 • Maanantai

  09:00 - 18:00

 • Tiistai

  09:00 - 18:00

 • Keskiviikko

  09:00 - 18:00

 • Torstai

  09:00 - 18:00

 • Perjantai

  09:00 - 18:00

 • Lauantai

  09:00 - 18:00

 • Sunnuntai

  10:00 - 14:00

 • 4.12.2022 07:37 paikallista aikaa

Sijainti

Plaza Parque, 3, 03202 Elx, Alacant, España

Yhteydenotto