Kuvaus

Lanzarote on Kanariansaarten neljänneksi suurin saari ja se sijaitsee saariryhmän koillisosassa. Sen pinta-ala 800 m² ja asukkaita on noin 150 000. 1700- ja 1800-luvulla tapahtuneet tulivuoren purkaukset ovat jättäneet jälkeensä kauniita muotoja ja maisemia. Lanzaroten luonnossa on vulkaanisia luolia, laavajärviä, kraattereita ja kultahiekkaisia kirkasvetisiä rantoja. Pääkaupunki on Arrecife, joka sijaitsee saaren itärannikolla.

Historia
Lanzaroten historia muodostuu eri kulttuurien ja kansojen historiasta sekä vastoinkäymisistä liittyen saaren etäiseen sijaintiin ja niukkoihin vesivarantoihin. Foinikialaiset ja roomalaiset tunsivat Lanzaroten jo antiikin aikoina. Sitä asuttivat berbereiden jälkeläiset tuhansien vuosien ajan. Nämä asukkaat tunnettiin nimellä Majos. He olivat pääosin kalastajia ja osasivat vain jonkin verran alkeellista maanviljelyä. Keskiajan loppua kohden, saarella kävi jonkin verran genovalaisia ja kastilialaisia, kunnes Espanjan kruunu määräsi Jean de Béthencourtin valloittamaan koko Kanariansaaret alkaen Lanzaroten eteläosasta.

Espanjan valtakunnan kannalta Kanariansaaret sijaitsivat strategisesti merkittävässä paikassa 1400-luvulla. Niistä tuli merkittävä paikka kulttuurisesta ja kaupallisesta näkökulmasta ja ne myös vahvistivat suhteita muihin Euroopan maihin, kuten Portugaliin, Englantiin ja Ranskaan. Samaan aikaan Lanzaroten asema feodaalisena yhteiskuntana vahvistui ja epävakaa kasvun aika alkoi. Tuona aikana kärsittiin hauraasta taloudesta ja toistuvista merirosvojen hyökkäyksistä. Vuonna 1730 Lanzaroten historiassa tapahtui nopea muutos, kun tulivuorenpurkaukset alkoivat. Aluksi niitä pelättiin, mutta pian ne muuttuivat varallisuuden lähteeksi.

Saaren asukkaat, jotka olivat vuosisatojen aikana oppineet selviämään vaikeistakin tilanteista, loivat ainutlaatuisen tavan viljellä maata, jossa he hyödynsivät vulkaanista tuhkaa. Tämä menetelmä mahdollisti suuremman tuottavuuden ja siksi saavutettiin kasvua viennissä. Siitä huolimatta viimeisten vuosisatojen aikana, Lanzaroten taloudessa on ollut postiivisia sekä negatiivisia syklejä.

1950-luvulla alkoi tapahtumaan muutosta parempaan, kun Kanariansaarilla ja Espanjassa tuli suuria sosiaalisia ja poliittisia muutoksia. Ensiksi kasvua toivat kalastusteollisuuden uudet tehokkaat moottorit, jotka mahdollistivat kalastuksen laajalla alueella. Juuri kun tämä tulonlähde alkoi ehtyä, Lanzarotella alettiin kehittämään turismia taiteilija ja arkkitehti César Manriquen kehittämän mallin mukaan. Manrique johti useiden alueiden esteettisiä uudistuksia, joissa yhdistettiin arkkitehtuuri ja luonnon kunnioittaminen. Näillä keinoilla hyvän ilmaston omaava Lanzarote, joka on nyt suosittu turistikohde, onnistui korostamaan ympäristöllistä ja kulttuurista perimäänsä.

Suosituimmat nähtävyydet
Lanzarote tarjoaa paljon mielenkiintoista nähtävää. Montañas del Fuego (tulivuoret) sijaitsevat Parque Nacional de Timanfaya -luonnonpuistossa, jossa voi nauttia upeista maisemista ja nähdä tuliperäistä maaperän toimintaa. Luonnonpuistossa on myös ravintola, jossa voi maistaa ruokia, jotka on valmistettu tulivuoren lämpöä käyttäen. Casa-Museo del Campesino (maanvijelijän kotimuseo) sijaitsee San Bartoloméssa ja se oli César Manriquen tapa osoittaa kunnioitusta Lanzaroten maaseudulla asuville ihmisille, jotka kohtasivat vaarallisia olosuhteita työtehtävissään. Museossa on arkkitehtuuriin, maanviljelykseen, käsitöihin ja perinteiseen ruokakulttuuriin liittyvää esineistöä sekä Monumento a la Fecundidad, joka on monumentti maan hedelmällisyydelle.

Cueva de los Verdes on uniikki, mytologinen luola, joka on täynnä tarinoita, erikoislaatuisia maisemia ja kauneutta. Se muodostui Volcán de la Corona -tulivuoren purkauksen jälkeen ja on yksi Lanzaroten vaikuttavimmista paikoista. Sitä on myös käytetty moniin eri tarkoituksiin eri ajanjaksoina. Jardín de Cactusessa (kaktuspuutarha) on noin 4500 kaktusta, jotka ovat 450 eri lajia 13 eri kaktusperheestä viidestä maanosasta. Kasvien vihreä sävy erottuu sinistä taivasta ja tummaa tulivuorta vasten luoden upean värimaailman.

Jameos del Agua on sarja laavaluolia Lanzaroten pohjoisosassa. Se on myös taide-, kulttuuri- ja turistikeskus, jonka César Manrique on luonut. Jameos del Agua koostuu maanalaisesta suolajärvestä, ravintolasta, puutarhoista, uima-altaasta, museosta ja auditoriosta. Mirador del Río -näköalapaikka on 475 metrin korkeudessa Risco de Famarassa. Se sijaitsee vanhassa 1800-luvun lopun sotilastukikohdassa. Myös Mirador del Río on César Manriquen suunnittelema ja sekin yhdistää luonnon ja taiteen nerokkaalla tavalla. Rakennusta ei juuri huomaa ulkoapäin, koska se on naamioitu kivipinnalla. Sisälle mennään kiemurtelevaa käytävää pitkin, jonka jälkeen on kaksi tilavaa huonetta lasi-ikkunoineen, jotka ovat näköalapaikan silmät. Toisessa kerroksessa on kahvila, josta on myös upeat näköalat.

MIAC- Castillo de San José -linna on kansainvälinen nykytaiteen taidemuseo, joka sijaitsee lähellä Puerto Naos -satamaa ja pääkaupunki Arrecifea. Linna rakennettiin vuosina 1776-1779 kuningas Kaarle III käskystä. Se sijaitsee kallion päällä ja se oli San Gabriel -linnan lisäksi olennainen osa Ariciffen ja sen sataman puolustusta. Se oli hylättynä lähes vuosisadan ajan, kun siitä tuli vähemmän olennainen puolustuksen kannalta. César Manrique vakuutti Lanzaroten viranomaiset muuttamaan vanhan linnoituksen taidegalleriaksi ja kansainvälinen nykytaiteen taidemuseo avattiin vuonna 1976.

Vapaa-aika ja ostokset
Lanzaroten ilmasto on erinomainen ympäri vuoden. Saarella on useita kauniita rantoja, sekä turistirantoja kaikkine palveluineen että rauhallisempia luonnonrantoja, joissa voi viettää aikaa lähes jokaisena päivänä vuodessa. Lanzarote on myös ihanteellinen paikka harrastaa luonnon keskellä useita eri lajeja, kuten sukeltamista, patikointia, lainelautaulua, leijalautailua ja golfia. Kaikkiin lajeihin löytyy ammattitaitoisia ohjaajia tai niitä voi harrastaa itsekseen. Tarjolla on myös meriretkiä ja useita vapaa-ajan keskuksia, joissa on paljon tekemistä. Lisäksi voi harrastaa ratsastusta, tutustua paikalliseen kasvistoon ja eläimistöön tai maistella paikallisia viinejä.

Ostosmahdollisuuksia on runsaasti ostoskeskuksista toreihin. CC Biosfera Plaza on Lanzaroten trendikkäin ostoskeskus, josta löytyvät tunnetut liikkeet, kuten esimerkiksi Zara, Timberland, Levi’s, Guess ja Foot Locker. Se sijaitsee Puerto del Carmenin sydämessä. Sen osittainen ulkoilmarakenne mahdollistaa ihanista maisemista ja auringonlaskusta nauttimisen. Ostoskeskuksen vapaa-ajan alueella on ulkoilmaelokuvateatteri, minigolf ja lasten alue sekä useita ravintoloita. Centro Comercial el Pueblo – Las Coloradas on ulkoilmaostoskeskus, jossa on yli 30 liikettä, baareja ja ravintoloita. Se sijaitsee saaren eteläosassa. Pääkaupungissa, Arrecifessa sijaitsee uusi satama, jossa on myös paljon kauppoja, ravintoloita ja vapaa-ajan aktiviteetteja. Marina Rubicón -satamassa, joka on Playa Blanca -rannalla, on kiva rantakatu, jonka varrella on kauppoja ja ravintoloita. Lisäksi saarella on useita muita ostosalueita, joihin kannattaa tutustua.

Lanzarotella on myös mielenkiintoisia toreja. Mercadillo de Arrecife -tori on Charco de San Ginésissä keskiviikkoisin ja torstaisin, jossa myydään käsityötuotteita. Lauantaisin Arrecifen historiallisessa keskustassa järjestetään ruoka- ja käsityötori. Costa Teguise on perjantai-iltatori, josta voi ostaa matkamuistoja. Sunnuntaisin Tinajon kaupungissa järjestetään tori, johon paikalliset maanviljelijät tulevat myymään tuotteitaan. Näiden lisäksi on vielä useita muita toreja eri puolella saarta eri viikonpäivinä.

Lanzarotella on aktiivinen yöelämä siitä kiinnostuneille. Auringonlaskun jälkeen pääkaupunki Arrecifessa voi nauttia mukavasta ilmapiiristä, oluesta ja tapaksista Charco de San Ginésissä. Marina Lanzarote on myös toinen hyvä paikka yöelämästä nauttimiseen. Costa Teguisen Pueblo Marinerossa hyvä tunnelma jatkuu yön läpi. Sen pubeissa on tarjolla live-musiikkia ja konsertteja sekä erinomaista ruokaa. Playan Blancan yöelämä keskittyy merenranta promenadille, jossa on pubeja, konsertteja, diskoja ja klubeja. Puerto del Carmenissa illanviettomahdollisuuksia löytyy Avenida de las Playas -pääkadulta ja venesatamasta.

Gastronomia
Kanariansaarten ruokakulttuuriin ovat vaikuttaneet saarten alkuperäiset asukkaat sekä espanjalainen ja eteläamerikkalainen ruokakulttuuri. Ruokalajeille on ominaista niiden yksinkertaisuus, sillä raaka-aineet ovat tärkeimmässä asemassa ja lopputulos on hyvin maukas. Liha, tuore kala, kasvikset ja neitsytoliiviöljy ovat keskeisiä raaka-aineita. Myös paikalliset viinit ja juustot ovat tunnettuja.

Vihanneksista tehdään paljon paljon pataruokia. Kanariansaaria ympäröivästä merestä saa paljon erilaisia kaloja. Tunnetuimpia kalaruokia ovat Sancocho (kalapata) ja kalakeitto. Eniten käytettyjä lihoja ovat porsas, kana, kani ja vuohi. Jälkiruokiin kuuluu panes de mani (pähkinäpulla) ja roscos de alma (eräänlainen donitsi). Lanzaroten kaikista tunnetuin ruokalaji on papas arrugadas (kuorineen keitetyt perunat), joiden kanssa tarjotaan mojoa (paikallinen chili ja valkosipuli kastike).

Lanzarotella on pitkät perinteet viinin tuotannossa ja vulkaaninen maaperä antaa viinille oman erityisen mauan. Saarella on lähes 2000 hehtaaria viinitarhoja. Ilmaston vuoksi sadonkorjuu tehdään aikaisin, jo heinäkuussä. Suurimmasta osasta satoa tehdään erilaisia valkoviinejä, mutta jonkin verran tuotetaan myös roseeviinejä ja punaviinejä. Lanzaroten viinit ovat saaneet useita palkintoja niiden erinomaisesta laadusta ja mausta. Lanzarotella tuotetaan myös olutta ja siellä on panimoita, jotka tuottavat hyvin korkealaatuisia hanaoluita. Viime aikoina on avattu useita pienpanimoita, jotka tuottavat persoonallisemman makuisia hanaoluita.

Tapahtumat
• Día de Reyes – kolme kuningasta (tammikuu)
• Carnival – Lanzaroten karnevaalijuhla (helmikuu-maaliskuu)
• Semana Santa – pääsiäisen ajan tapahtumia (maaliskuu-huhtikuu)
• Día de la Cruz – ristin päivä (toukokuu)
• Romería de San Isidro – juhla maanviljelijöiden suojelupyhimyksen San Isidorin kunniaksi (toukokuu)
• Ironman Triathlon -kilpailu (toukokuu)
• Corpus Christi – Pyhän ruumiin juhlapäivä (toukokuu-kesäkuu)
• Fiesta San Juan – espanjalainen juhannus (kesäkuu)
• San Marcial del Rubicón – juhla Lanzaroten suojelupyhimyksen San Marcial del Rubicón kunniaksi (heinäkuu)
• Fiesta del Carmen – juhla kalastajien suojelupyhimyksen neitsyt Carmenin kunniaksi (heinäkuu)
• San Ginés – juhla Arrecifen suojelupyhimyksen kunniaksi (elokuu)
• Visual Music Festival – kansainvälinen musiikillinen tapahtuma (lokakuu)
• International Running Challenge – kansainvälinen juoksutapahtuma (marraskuu)
• Atlantic Odyssey – merellinen perhetapahtuma (marraskuu)
• Navidad – joulu (joulukuu)
• Santos Inocentes – viattomat pyhimykset. Aprillipäivää vastaava tapahtuma (joulukuu)
• Año Nuevo – uusivuosi (joulukuu)

Suljettu nyt
Aukioloajat tänään: 08:00 - 21:00
 • Maanantai

  08:00 - 21:00

 • Tiistai

  08:00 - 21:00

 • Keskiviikko

  08:00 - 21:00

 • Torstai

  08:00 - 21:00

 • Perjantai

  08:00 - 21:00

 • Lauantai

  08:00 - 21:00

 • Sunnuntai

  08:00 - 21:00

 • 19.2.2024 23:50 paikallista aikaa

Sijainti

T1, Aeropuerto de Lanzarote, España

Yhteydenotto