Kuvaus

Olvera on 8000 asukkaan kaupunki Cádizin provinssissa Andalusiassa. Kaupunkia ympäröivät kukkulat ovat täynnä oliivipuita, joita sanotaan olevan noin 2 miljoonaa. Olverasta tuleekin yksi Andalusian parhaimmista oliiviöljyistä ja tuotteet ovat suojattua Sierra de Cádiz alkuperää.

Historiaa
Olveran kaupungin nimen historiasta ei ole täysin varmaa tietoa. Vuonna 1986 tehtiin arkeologisia löytöjä, joiden perusteella alueella oli roomalaisasutusta 200-luvulla eaa. Silloin kaupungin nimi on ollut ehkä Hippa tai Hippo Nova. Varmaa dokumentaatiota nimestä löytyy maurihallinnon ajalta 1100-luvulta, jolloin se oli Wubira.

Vuonna 1327 kristityt valloittivat kuningas Alfonso XI johdolla Olveran maureilta. Antautumisneuvotteluissa sovittiin, että kaupungin mauri-asukkaat saivat jäädä asumaan kaupunkiin sekä pitää talonsa ja muun omaisuutensa. Pian tämän jälkeen kaupungin nimi muutettiin Oliveraksi kaupunkia ympäröiviin oliivipuihin liittyen. Noihin aikoihin i-kirjain oli lausumisessa äänetön, joten nimi äännettiin kuten nykyinen kirjoitetaan. Olverassa vuonna 1487 syntynyt historiallisesti tunnettu henkilö Nicholas de Ribera, osallistui Perun valloitukseen, ja vuonna 1535 hänestä tuli Liman ensimmäinen pormestari.

Napoleonin valloitussotien aikana 1800-luvulla ranskalaiset joukot asettuivat Olveraan. Paikalliset sissijoukut tekivät valloittajia kohtaan jatkuvia sissihyökkäyksiä, kunnes ranskalaiset perääntyivät vuonna 1812. Francon aikana Olvera kuului Jerez-Almargenin väliseen rautatienrakennushankkeeseen, joka ei kuitenkaan koskaan valmistunut. Nykyisin hankkeen jättämä reitti tunnetaan nimellä Via Verde, joka on noin 40 km mittainen vaellusreitti.

Vuonna 1983 Olvera julistettiin tärkeäksi taiteellis-historialliseksi suojelualueeksi.

Nähtävyyksiä
Olverassa on useita mielenkiintoisia nähtävyykisiä. Cementerio Parroquial on toiminut hautausmaana 1800-luvulta lähtien. Se sijaitsee keskiaikaisen linnan juurella ja sieltä on upeat panoraamanäkymät koko kaupungin alueelle. Iglesia de San José -kirkkoa on rakennettu La Peñan kaupunginosaan vaiheittain 1950-luvulla kaupungin asukkailta saaduilla lahjoituksilla. Sitä on laajennettu useaan otteeseen ja julkisivua koristaa Olveran suojeluspyhimys San José. Toisen tyyppinen on vuosina 1963-65 rakenettu Iglesia de la Victoria -kirkko, joka on Manuel Lacasa Suárezin suunnittelema moderni rakennus. Iglesia del Socorro -kirkkoon liittyy mielenkiintoinen tapahtuma. Kirkko on alunperin rakennettu 1600-luvulla, mutta vuonna 1945 siihen iski salama ja kirkko tuhoitui lähes täysin. Tilalle rakennettiin uusi kirkko vuonna 1970.

Olveran ensimmäinen kaupungintalo rakennettiin vuonna 1783. Siihen tehtiin useita muutoksia vuoteen 1968 asti, jolloin se purettiin kokonaan. Tilalle rakennettiin Joaquín Barquín Barónin suunnittelema kaupungintalo, jonka toisessa kerroksessa on kaupungin historiallinen arkisto. Muralla Urbana on hyvässä kunnossa oleva Olveran kaupunkia keskiaikana ympäröinyt muuri, josta saa edelleen käsityksen siitä miten kaupunkia suojattiin ulkopuolisilta hyökkäyksiltä.

Centro cultural de la Cillan tarkkaa rakennusaikaa ei tiedetä. Se toimi alunperin elintarvikevarastona ja möhemmin se luovutettiin kaupungin haltuun, jolloin se toimi vankilana. Seuraavaksi omistus siirtyi yksityiselle ja tiloissa toimi viinitalo. Nykyään rakennus on nimeltään Centro Cultural “La Cilla”, jossa toimii kultturikeskus, turistitoimisto, arkeologinen keskus ja Via Verde -reitin opastus. Olveran kaikista vanhinta aluetta on Barrio de la Villa -kaupungiosa, joka aikoinaan muodosti yhdessä kirkkoaukion ja linnan kanssa vanhan arabikaupungin. Alueella on kapeita katuja, tarkkaa katukaavaa ei ole ja talot ovat eri tasoilla. Arabimenneisyydestä kertovat myös tornit Torre del Pan ja Torre de los Olivillos. Castillo Árabe, arabilinna oli osa Granadan Nasrid kuningaskunnan puolustusjärjestelmää, kunnes kristityt valtasivat sen 1327. Linna sijaitsee strategisesti tärkeässä paikassa 623 metriä merenpinnan yläpuolella, jonka vuoksi sieltä pystyi helposti havaitsemaan vihollisten liikkeet.

Reittejä ja Luontoa
Olveran tunnetuin reitti, Vía Verde, on 36 km mittainen reitti, joka kulkee Olveran ja Puerto Serranon kaupunkien välillä vanhaa Jerez – Almagren rautatielinjaa pitkin. Reitti kulkee kauniiden Guadalete-, Gaudalporcún- ja Gaudamanil-jokimaisemien keskellä ja matkan varrella on valaistuja tunneleita ja maasiltoja. Reitin voi ajaa läpi pyörällä tai vaeltaa jalkaisin. Reitti päättyy Puerto Serranoon, jonka kallioilta on näkymä Guadaleten laaksoon.

Peñón de Zaframagón Natural Reserve -luonnonsuojelualue sijaitsee Vía Verde -reitin varrella, Cádizin ja Sevillen provinssin rajalla ja sinne pääsee parhaiten jalkaisin, pyörällä tai hevosella. Se on ollut luonnonsuojelualue vuodesta 1989 lähtien. Alueella on suuri kallionhuippu ja syvässä kanjonissa, joka tunnetaan nimellä El Estrechón, virtaa Guadalporcún-joki. Joen varrella on pieniä vesiputouksia ja jokea pitkin pystyy myös melomaan. Lisäksi läheisellä Guadalmanil-joella voi kalastaa. Vaikka kallioinen seutu näyttää paljaalta, kallioon kiinnittyneenä kasvaa erityyppisiä kasveja. Alempana kasvaa mm. tammimetsää ja luonnonvaraisia oliivipuita. Alue on lintujen kannalta tärkeä, sillä siellä on Andalusian suurin korppikotkayhdyskunta. Alueella on myös paljon muita lintuja, kuten haukkoja, pöllöjä ja rastaita. Muita eläimiä ovat mm. ketut ja mäyrät.

Olvera kuuluu myös Sierra de Cádizin 19 kylän Ruta de los pueblos blancos (valkoisten kylien) -reittiin. Kylille on yhteistä niiden valkokalkitut talot ja kauniit värikkäät kukka-asetelmat talojen seinillä.

Gastronomia
Olveran oma oliiviöljy on kaupungin ruokakulttuurin kulmakivi, koska se on hyvän ruuan olennainen raaka-aine. Olverassa on kivoja tapas-baareja ja ravintoloita, joissa voi maistella flamenquíneja (porsaanlihaan käärittyjä kinkkusiivuja, jotka on leivitetty ja uppopaistettu), veripalttua sipulin kera ja paikalliseen tapaan tehtyjä perunoita. Tyypillinen oleveralainen ruokalaji on sopas pegás, joka ei ole keitto vaan eräänlainen tortillamunakas ilman munia ja perunaa. Raaka-aineina käytetään leipää ja kasviksia. Myös paikallinen tomaattikeitto on maistamisen arvoinen sekä munakokkeli ja jänispata. Jälkiruokiin kuuluu oliiviöljykeksit, la torta del lunes de Quasimodo -kakku ja tortilla de carnaval de ajonjolí -leivonnainen, joka tehdään voista, sokerista, jauhoista ja seesaminsiemenistä.

Tapahtumat

• Carnaval – Olveran karnevaalit (helmikuu)
• Semana Santa – pääsiäisen ajan tapahtumia (maalis-huhtikuu)
• Romería del lunes de Quasimodo – pyhiinvaellus pääsiäisen jälkeen
• Corpus Christi – Pyhän ruumiin juhlapäivä (yleesä kesäkuussa)
• Festividad de la Virgen Ntra. Sra. de los Remedios – juhla Remedios-neitsyen kunniaksi (elokuu)
• Real fiesta y fiestas de San Agustín – perinteinen olveralainen fiesta (elokuu)

Sopimuksen mukaan
Avoinna ajanvarauksesta
 • Maanantai

  Sopimuksen mukaan

 • Tiistai

  10:00 - 18:30

 • Keskiviikko

  10:00 - 18:30

 • Torstai

  10:00 - 18:30

 • Perjantai

  10:00 - 18:30

 • Lauantai

  10:00 - 18:30

 • Sunnuntai

  10:00 - 18:30

 • 20.5.2024 12:47 paikallista aikaa

Sijainti

Olvera, CA, España

Yhteydenotto