Kuvaus

Ronda on noin 35 000 asukkaan kaupunki Málagan provinssissa ja se sijaitsee noin 105 km päässä Málagasta länteen. Vaikka Ronda on kasvava kaupunki, se on onnistunut säilyttämään suurimman osan historiallisesta viehätyksestään erityisesti vanhan kaupunkin alueella. Se on kuuluisa dramaattisista jyrkänteistä ja näköaloista ja syvästä El Tajo -rotkosta, jota pitkin Guadalevín-joki kulkee kaupungin keskustan läpi.

Nähtävyydet ja ympäristö
Rondassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Puente Nuevo de Ronda -silta on kaupungin sielu ja symboli. Siltaa on rakennettu kahteen otteeseen. Ensimmäisen kerran vuonna 1735, mutta kuuden vuoden päästä silta romahti ja aiheutti 50 henkilön kuoleman. Sillan uudelleen rakentaminen aloitettiin vuonna 1751 ja se saatiin valmiiksi vuonna 1793. Silta on 98 metriä korkea mestariteos, joka on rakennettu kivilohkoista, jotka on irrotettu El Tajo -rotkosta. Silta yhdisti Rondan uudemman kaupunginosan vanhaan kaupunginosaan ja mahdollisti kaupungin laajenemisen. Sillalta on upeat näkymät moneen suuntaan.

Palacio de Congresos de Ronda (Rondan kongressipalatsi) sijaitsee Santo Domingon luostarissa, 500-vuotta vanhassa historiallisessa rakennuksessa, joka on kunnostettu kokoustarkoituksia varten. Kokoushuoneet ovat hyvin varusteltuja noin 10-200 hengen kokouksia, seminaareja, kursseja, lehdistötilaisuuksia ja näyttelyitä varten. Sijainti historiallisessa rakennuksessa ja ympäristössä, mutta kuitenkin lähellä kaupallista aluetta, on erinomainen.

Palacio de Mondragón toimii nykyään kunnallisena historiallisena ja arkeologisena museona. Siellä on kaksi osastoa, mudejar- ja renessanssi-tyylinen. Museossa on myös pysyvä näyttely alueen historiasta, jonka sisältönä on alueella tehdyt arkeologiset löydökset ja tutkimukset. Tarinan mukaan Palacio de Mondragón oli suuren kuningas Abbel Malikin (Marokon sulttaanin Abdul Asanin poika) asuinpaikka.

Paseos Hemingway y Blas Infante on yksi Rondan kauneimmista paikoista. Se on nautinnollinen ja rentouttava kävelyreitti, jonka varrella on puutarhoja ja paljon muuta nähtävää. Puistossa on muun muassa japanilaisen runoilijan, Miki Harutan huvimaja ja hauta, Blas Infanten patsas ja Ernest Hemingway patsas.

Camino del Alcabar -reittiä entisöintiin ja rakennettiin pitkään ja nyt sieltä käsin on mahdollista nauttia upeista maisemista. Valaistu reitti on 400 m pitkä, ja Nasridin dynastian aikoihin se oli hyötykäytössä. Reitin varrella on kaksi näköalapaikkaa, Cristo ja de las Murallas, joista on näkymä Rondan vanhalle muurille. Camino del Alcabar -reitti johtaa Puerta del Cristo -satamaan, joka oli Nasridin valtakaudella teollinen keskus.

Rondassa on erityyppisiä kaupunginosia ja katuja, joihin kannattaa tutustua. La Ciudad on kaupuginosa, joka sijaitsee Rondan vanhassa osassa. Siellä on suurin osa monumenteista, museoista ja kaupungin kiinnostavista rakennuksista. La Calle Carrera Espinel de Ronda -katu sijaitsee "El Mercadillo" -alueella, ja se oli ensimmäinen alue, jolle alkuperäinen Ronda laajeni. Katu on lähes kilometrin mittainen kävelykatu, jonka varrella on kauppoja, ravintoloita ja baareja. Barrio de San Francisco, on yksi Rondan perinteisimmistä ja aktiivisimmista kaupunginosista. Sen keskusaukiolla, joka on myös naapuruston kohtaamispaikka, on tarjolla erilaisia kulttuuriin ja ruokaan liittyviä palveluja.

Calle Armiñán sijaitsee historiallisella ja monumentaalisella alueella, jossa on nahka-, huonekalu- ja matkamuistoliikkeitä sekä baareja. Barrio de Padre Jesúksen -kaupunginosa, on yksi Rondan vanhimmista. Se sijaitsee lähellä Puente Viejoa (vanha silta), Baños árabes de Rondaa (arabien kylpylä), del Arco de Felipe V:sta (Felipe V Kaari) ja el sillón del Rey Moroa (Kuningas Moroan tuoli), ja on ollut monen elokuvan kuvauspaikkana, kuten tunnetun “Carmen la de Ronda” -elokuvan.

Vapaa-aika ja urheilu
Rondan upeissa puitteissa on paljon erilaisia vapaa-aikaan ja urheiluun liittyviä mahdollisuuksia ja harrasteita. Ruta a pie por La Sierra de las Nieves on kävelyreitti, joka lähtee Cortijo La Navasta ja päättyy La Sierra de la Nievesille. Joka tiistai ja torstai reitin voi kävellä ohjatusti ryhmässä oppaan johdolla. Rondan alueella on useita eripituisia ja eritasoisille vaeltajille tarkoitettuja reittejä, niin aikuisille kuin lapsille, ja kokeneille vaeltajille sekä aloittelijoille.

Cueva del Gato on kalkkikivialue, joka sijaitsee La sierra de Grazalema -vuorella. Paikka on paratiisimainen luolineen ja kanjoneineen, joissa on luonnonvettä. Koko perheen kohteeksi sopii hyvin la finca LA Organic -maatila. Maatila tuottaa orgaanisia oliviiöljytuotteita ja järjestää monenlaisia aktiviteetteja sekä tarjoaa myös majoitusta. Rondassa voi myös vierailla aidolla andalucialaisella karjatilalla, jossa voi tutustua tilan päivittäiseen elämään ja nähdä härkiä ja hevosia. Rutas a Caballo, hevosreitit, ovat mukava tapa viettää aikaa sekä aikuisille että lapsille. Hevospalveluja tarjoavat useat paikalliset yritykset.

La Sierra de la Nievesillä on mahdollista tarkkailla lintuja erityisistä tarkkailukojuista. Kojuun mahtuu kolme henkilöä kerrallaan ja sieltä on mahdollista seurata ja valokuvata Sierra de Nieven luonnonpuiston lintuja niiden luonnollisessa ympäristössään.

Ronda on myös panostanut korkealaatuisiin pyöräilyreitteihin vuoristoalueilla ja niitä pitkin alueeseen voi tutustua urheilullisella tavalla. Ehkä jännittävin ja hauskin tapa tutustua Rondaan on paintball, jota voi pelata ryhmässä tai joukkueessa. Pelille on rakennettu erilaisia ratoja ulkoalueille. Rondan vuoristot ja kanjonit luovat huikeat puitteet monenlaisille seikkailu- ja extreme-lajeille, joita tarjovia yrityksiä on useita.

Gastronomia
Rondassa on useita perinteisiä ruokatuotteita ja korkealaatuisia ravintoloita. Ruoanlaitossa käytetään paljon paikallisia tuotteita, kuten oliiviöljyä, erilaisia kasviksia sekä riistaa ja lihaa. Tyypillisiä rondalaisia ruokalajeja ovat esimerkiksi chorizo-makkara migasilla (leivänmuruilla), kurpitsa rondalaisittain, härkäpavut tomaatilla, valkosipuli ja kinkku, vihreät pavut ja verimakkara, manteli- ja artisokkakeitto, vuohenjuusto sekä gazpacho. Lihapainotteisia erikoisuuksia ovat kani rondalaisittain, pinjansiemenillä täytetty porsas, porsaan potkapata ja häränhäntä. Alueen omat viinit sopivat hyvin yhteen ruokien kanssa. Tyypillinen rondalainen jälkiruokaleivonnainen, ”yemas de Ronda”, on peräisin Carmelitan ja fransiskaanien nunnaluostarista. Pääraaka-aineena on nimen mukaisesti keltuainen.

Tapahtumia
• Carneval de Ronda – Rondan karnevaali (helmikuu)
• Semana Santa – pääsiäiseen liittyviä juhlallisuuksia (maalis-huhtikuu)
• Romería Virgen de la Cabeza – Pyhiinvaelluskulkue Virgen de la Cabeza -neitsyen kunniaksi (toukokuu)
• Ronda Cool Fest – ruokatapahtuma (elokuu)
• Feria y Fiestas de Pedro Romero 2022 – juhla härkätaistelija Pedro Romeron (1754-1839) kunniaksi (syyskuu)
• Ronda Romantica – juhla Espanjan romantiikan ajan kunniaksi (toukokuu)

 

 

 

 

Avoinna nyt
Aukioloajat tänään: 09:00 - 18:00
 • Maanantai

  09:30 - 19:00

 • Tiistai

  09:30 - 19:00

 • Keskiviikko

  09:30 - 19:00

 • Torstai

  09:30 - 19:00

 • Perjantai

  09:30 - 19:00

 • Lauantai

  09:00 - 18:00

 • Sunnuntai

  09:30 - 15:00

 • 23.9.2023 15:31 paikallista aikaa

Sijainti

Paseo Blas Infante, S/N, 29400 Ronda, España

Yhteydenotto